آکوستیک چیست ؟

آکوستیک (Acoustic) در زبان یونانی به معنای شنیده شدن است. در محیط های کاری میزان صدا باید به یک اندازه و در حد قابل قبول باشد و اگر این میزان و شدت آن بیش از حد مجاز شود، قطعاً آسایش صوتی و همچنین سلامتی افراد را مختل خواهد کرد.

در واقع آکوستیک یک علم است که توسط قوانین فیزیک اداره می شود که به افراد کمک می کند تا به هر نحوی که شده صدا را در هر محیطی کنترل کنند و به همین دلیل یکی از مواردی که باید در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار گیرد، عایق کاری صوتی ساختمان ها و محیط های کاری است که البته این مورد به صورت کامل در ایران رعایت نمی شود.

آکوستیک استودیو
آکوستیک acoustic

اتاق آکوستیک چیست؟

به اتاق هایی آکوستیک (Acoustic) گفته می شود که هرگونه ارتعاش صدا و یا پژواک های صوتی که در آن وجود دارد را به صورت کامل از بین ببرد و این مورد یکی از موارد بسیار مهم در ساخت استودیوهای خانگی و حرفه ای برای ضبط موسیقی و حتی اتاق های دوبله به حساب می آید.

آکوستیک کردن اتاق از جمله موارد بسیار مهم و الزامی در بحث ساخت استودیوهای دوبله، استودیوهای موسیقی (خانگی و حرفه ای)، سالن های سینما، سالن های کنفرانس و غیره به شمار می رود چرا که با گذشت زمان و گسترش شهرها و ازدیاد جمعیت سازنده های ساختمان روز به روز به دنبال افزایش سود خود در بحث ساختمان سازی هستند و چه بسا که در آینده ای نه چندان دور در پروژه های معماری از بحث آکوستیک نمودن مکان ها و دیوارها به صورت جدی تر صحبت شود.

 

آکوستیک چیست؟

 

مزیت ها و فواید استفاده از آکوستیک (Acoustic) یا همان عایق صوتی

به طور حتم استفاده از عایق صوتی فواید بسیاری دارد که در اینجا به مهم ترین آنها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:

  • بهبود کیفیت صدا در اتاق هایی که بدون پژواک هستند یا به اصطلاح از آکوستیک استفاده می کنند.
  • کاهش و حذف کامل نشتی صدا به بیرون یا داخل اتاق.
  • اتاق هایی که از عایق های صدا استفاده می کنند در واقع یک سری اتاق های آرام بخش هستند.
  • کنترل سر و صدا با عایق بندی اصولی و استاندارد همراه خواهد بود.
  • اتاق هایی که آکوستیک (Acoustic) هستند در واقع از بروز سر و صداهایی ناخواسته جلوگیری می کنند.
  • عایق های صوتی این توانایی را دارند که از بروز امواج صوتی ناخواسته و غیر مستقیم که باعث ایجاد پژواک صدا می شوند، جلوگیری کنند.
  • از همه مهم تر اینکه دیوارها، کف ها و سقف هایی که از عایق های صوتی بهره می برند از انتقال ناخواسته امواج صدا با استفاده از فاصله بین دیوارها و همچنین دخالت اشیائی که در مسیر آن وجود دارد، جلوگیری می کنند.

 

روش های معمول و رایجی که برای آکوستیک کردن اتاق ها استفاده می شود

روش های زیادی برای آکوستیک و عایق کاری صوتی مورد استفاده قرار می گیرد که در این بخش به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:

  • به طور حتم هر منفذی که بتواند هوا از آن عبور کند به راحتی می تواند صدا را هم از خودش عبور دهد پس اولین قدم این است که تمامی منافذی که به نوعی مأمنی برای ورود و خروج هوا هستند را ببندید. به طور مثال تمامی منافذی که در سقف ها و دیوارها مانند اطراف جعبه تقسیم برق، داکت ها، کانال های کولر، سیم کشی و خلاصه هر جایی که یک جسم یا شیء از داخل دیوار یا سقف عبور کرده با بتونه یا فوم پلی اورتان درزگیری کنید.
  • به هنگام ساخت ساختمان جدید به این نکته توجه کنید که از قرار دادن کلیدهای برق و دریچه های هوا در داخل یک دیوار مشترک و پشت به پشت، خودداری نمایید.
  • اگر به دنبال آکوستیک یک فضا هستید به هنگام ساخت یک ساختمان از مصالح سخت استفاده نکنید به خاطر اینکه اینگونه مصالح به راحتی صوت را از یک مکان به مکانی دیگر انتقال می دهند.
  • برای جدا نمودن لوله ها از غلاف ها و همچنین سوراخ هایی که از آن عبور می کنند حتماً از یک لایه انعطاف پذیر مانند فوم منبسط شونده استفاده نمایید.
  • در دیوارها ساختمان های جدید برای جلوگیری از انتقال صدا بین اتاق های مجاور از عایق صوتی یا به اصطلاح آکوستیک استفاده می کنند.
  • یکی از ساده ترین روش ها برای عایق بندی و آکوستیک یک اتاق که صد البته یکی از کم خرج ترین روش ها هم به حساب می آید استفاده از فوم شانه تخم مرغی یا ایزولاتور میکروفون است که البته برخی از افراد از فوم های آکوستیک که در واقع یکی از مناسب ترین گزینه ها برای عایق بندی یک مکان به حساب می آید، استفاده می کنند

 

عایق صوتی

 

بهبود بخشیدن به شرایط استودیوهای خانگی با استفاده از آکوستیک

اگر مایلید که بهترین شرایط آکوستیک بودن را برای استودیوهای خانگی خودتان برقرار نمایید هرگاه به موارد زیر برخورد کردید اقدام به عایق بندی صدا نمایید:

  • اگر در محل هایی مانند پارکینگ یا زیرزمین دیوارهای سیمانی هستید.
  • مواقعی که سر و صدای بیرون استودیو در هنگام ضبط کردن صدا، شنیده می شود.
  • مواقعی که بلندگوهای مانیتورینگ و همچنین تقویت کننده های گیتار برقی یک صدای بم از خودشان تولید می کنند.
  • مواقعی که مایلید میکروفن را در یک فاصله دورتر از خودتان قرار دهید بدون اینکه نویز محیطی بیشتر از حد اندازه باشد.
  • مادامی که نشت صدای دیگر سازها در سیگنال های اصلی میکروفن شنیده شود می بایستی از آکوستیک استفاده نمایید.

 

عایق بندی و آکوستیک کردن ساختمان بر دو اصل استوار است:

  • اصل اول: استفاده از مواد جاذب در ساختمان برای جذب صداهای ناخواسته
  • اصل دوم: جلوگیری از منتقل شدن صدا از بیرون به درون ساختمان با استفاده از سقف، درب ها، پنجره ها و همچنین دیوارها

 

عبور امواج صوتی از دیوار موجب لرزش دیوار می شود و همین لرزش هم باعث ایجاد یک منبع ثانویه صدا می شود. پس هر چه دیوار سنگین تر و محکم تر باشد لرزش آن هم سخت تر و دشوار تر می شود که صد البته صدای کمتری هم از آن عبور می کند. در این طور مواقع افزایش ضخامت دیوار به هیچ عنوان مقرون به صرفه نخواهد بود اما می توان دیوار را دو لایه و بین آن یک عایق صوتی ایجاد کرد که با این عمل ارتعاشات صدا تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.

برای خرید فوم شانه تخمه مرغی میتوانید تماس بگیرید